INFORMACIÓ ECONÒMICA

Publicado por GPA-ASSESSORS 3778 visitas

Els autònoms podran canviar mensualment les bases de cotització. El Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ha dissenyat un projecte d'Ordre Ministerial, que es troba en fase de consultes, que permetrà als autònoms triar les seves bases de cotització cada mes i no només dues vegades a l'any, com succeeix actualment. Aquesta mesura, que podria entrar en vigor el proper 1 de gener, afectarà a tots aquells treballadors per compte propi que presentin la sol•licitud de canvi de base per mitjans telemàtics, la qual cosa en la pràctica afecta al gruix del col•lectiu. El projecte d'Ordre Ministerial permetrà també que l'increment automàtic de les bases de cotització i les renúncies a les mateixes pugui realitzar-se al llarg de tot l'any natural, sense limitació alguna de dates, perquè tingui efectivitat a partir del començament de l'any següent. En aquest cas, no és necessari que la sol•licitud es present per mitjans electrònics.

Moltes de les grans empreses estan comunicant als seus proveïdors que no tornaran a contractar amb ells en cas que decideixin acollir-se al denominat IVA de caixa. Atès que les grans companyies mantenen de forma generalitzada uns dilatats terminis de pagament –algunes de l'Ibex ho fan a més de 200 dies– i tenen el seu pagaments *protocolizados, estan transmetent als seus proveïdors que si es fiquen en el sistema, no treballaran més amb ells. A més, entrar en el nou règim, que els assessors fiscals consideren “complex”, implica costos d'adaptació i tràmits afegits en els llibres de registre. Aquestes comunicacions s'estan produint, sobretot, en els sectors més morosos, fonamentalment, en la construcció, seguit d'els qui proveeixen altres serveis a les empreses en l'àmbit de la logística, en hostaleria i transport, segons les patronals de pimes i autònoms.

Els jutjats socials necessiten més mitjans i més personal per resoldre la sobrecàrrega d'assumptes derivat, en major mesura, de l'augment de *litigiosidad causat per la crisi. En opinió d'experts *laboralistas, els jutjats socials de Madrid estan “infradotats” i que és necessari reforçar-los, doncs és “intolerable que hi hagi procediments d'acomiadaments que se citin en 18 i 20 mesos”. En aquesta època de crisi, mentre les demandes s'han incrementat en més d'un 60%, el nombre de jutges socials a Madrid ha passat de 39 a 41 i va assenyalar que, malgrat la deterioració que ha sofert aquesta jurisdicció, “segueix sent la més ràpida, eficaç i pràctica”. Existeixen jutjats a Sevilla realitzant assenyalaments en casos d'acomiadament a un any i, en altres assumptes, fins i tot, fixant com a data l'any 2017. Segons els *laboralistas, els canvis introduïts en l'acomiadament col•lectiu realitzat en la reforma laboral “han creat una conflictivitat artificial”.

Japó va tenir a l'octubre un dèficit comercial d'1,09 bilions de iens (8.033 milions d'euros), la qual cosa suposa el setzè mes seguit en el qual l'indicador roman en negatiu a causa del pes de les importacions d'hidrocarburs. La renovada dependència de la tercera economia del món dels recursos fòssils arran del desastre nuclear de *Fukushima ha contrarestat un mes més el creixement de les seves exportacions.

El Govern estudia la implantació de noves taxes al sector d'hidrocarburs en forma d'impost ecològic. Podria afectar a milers de gasolineres i, especialment, als sortidors de les grans petrolieres, com Repsol, Cepsa, BP i Galp. Indústria va comunicar a les petrolieres que el Govern té l'obligació de traslladar la directiva d'eficiència energètica abans de juliol de 2014. El Govern vol incloure la venda de carburants per al transport entre els objectius nacionals d'eficiència energètica, és a dir, pretén reduir el consum d'hidrocarburs. Els distribuïdors al detall de carburants, és a dir, les gasolineres, en principi estarien considerats “subjectes obligats” de la directiva i per tant, hauran de reduir les seves vendes.


SECTORS BANCARI I BORSARI


*CaixaBank vol aconseguir una quota del 28,5% del mercat d'empreses en 2014, pel que ha introduït novetats vinculades a la web 2.0 com un 'mur' similar al de Facebook per permetre a les empreses i als gestors de *CaixaBank mantenir una comunicació "totalment segura". Actualment està creixent en productes clau del negoci de banca d'empresa, com '*factoring' i '*confirming' -amb una quota del 17,4%- i comerç exterior, on té el 22,9% del mercat.


EMPRESA


Seat anunciarà avui al comitè *intercentros un *ERE per procedir a l'acomiadament d'uns 300 empleats dels anomenats indirectes, que són els que no estan en la línia de producció. De fet, aquesta retallada estava latent des del gener passat, quan es va aconseguir frenar recorrent a una major utilització de la borsa d'hores. Però això ha resultat insuficient, segons va reconèixer fa uns dies el president de l'empresa.

El grup automobilístic alemany *Daimler, propietari de Mercedes-*Benz, ha pres una participació del 12% en el fabricant xinès de cotxes *BAIC Motor, la divisió de turismes de la corporació *Beijing *Automotive *Group (*BAIC). La multinacional alemanya va destacar que es tracta de la primera vegada en què una companyia d'un altre país entra al capital d'un fabricant xinès d'automòbils. L'operació s'executarà mitjançant una ampliació de capital reservada.
.
La crisi econòmica ha fet que les asseguradores comencin a oferir la possibilitat de pagar la indemnització en efectiu. “En un altre tipus d'assegurances sempre ha estat una pràctica habitual la indemnització directa a l'assegurat, però ara s'està estenent al segur de l'automòbil”. Aquesta via, perfectament legal, beneficia a les companyies d'assegurances, que s'estalvien l'IVA (el 21% de la factura) i suposa una font de liquiditat per a aquells assegurats que caminen més apurats. Des de diferents àmbits s'ha començat a denunciar els conflictes que genera el pagament directe de la indemnització pel sinistre d'un vehicle.